PGVZ & het coronavirus

Wij als zorgorganisatie hebben niet overal zicht op, een oplossing voor elke situatie of een antwoord op elke vraag. Het is een nieuwe, zich ontwikkelende situatie waar we ons in bevinden. We maken een inschatting van de te nemen maatregelen. Wanneer u vragen heeft, neem gerust contact met ons op. Dat kan via het telefoonnummer 038 3331794 of mailen naar corona@pgvz.nl (door de drukte en het thuiswerken van medewerkers kan het zijn dat wij lastiger bereikbaar zijn).  


Actueel nieuws

09-09-2020 

Wanneer je zorg of begeleiding biedt bij iemand is het raadzaam om te zorgen voor ventilatie in de ruimte. Dit kan eventuele verspreiding van het virus voorkomen. Zet bijvoorbeeld een raam open of op een kiertje in overleg met de zorgvrager. Daarnaast is het belangrijk om 1,5 meter afstand te houden als dit kan. Heb je milde klachten? Draag dan een mondkapje. Als je klachten hebt, laat je je zo snel mogelijk testen. 

 

10-04-2020

Testbeleid aangepast door RIVM

 

Het RIVM heeft vandaag het testbeleid voor de verpleeghuiszorg en de wijkverpleging nogmaals aangepast. 


Actuele informatie over het corona virus vind je op de website van het RIVM:

Algemeen:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Voor zorgverleners:
https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/informatie-voor-professionals

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/informatie-voor-professionals/thuiszorg

 

PGVZ is aangesloten bij Actiz: Branchevereniging van zorgorganisaties.

Actiz houdt de actualiteit rondom ook corona scherp in de gaten, hieronder vind je de laatste updates: 

https://www.actiz.nl/corona  


Do's & dont's bij bescherming tegen corona


Inzet en testbeleid medewerkers wijkverpleging en huishoudelijke hulp


Nieuw testbeleid voor zorgmedewerkers

 

Er is een nieuw testbeleid van de GGD voor medewerkers in de zorg. Lees de informatie zorgvuldig!


De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Welke belangrijke hygiënemaatregelen moet ik in acht nemen?
Houd te allen tijde 1,5 meter afstand tussen jou en je cliënt.  Het is daarnaast altijd erg belangrijk om te zorgen voor een goede persoonlijke hygiëne. In de situatie waar we nu in zitten, is dit des te belangrijker. Hieronder lees je welke maatregelen je zelf kunt toepassen:  

  1.  Was regelmatig je handen met water en zeep.  
  2. Houd een papieren zakdoek voor je mond als je niest of hoest, en gooi deze daarna weg in de afvalemmer. Was na het hoesten of niezen je handen. Een alternatief is om in je elleboog te hoesten of te niezen.  
  3. Voor het drogen van handen zijn een stuk keukenrol, een schoon papieren handdoekje, warme lucht of een handdoekrol geschikt. Het is belangrijk dat materialen om handen aan te drogen slechts eenmalig gebruikt worden.  
  4. Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.  
  5. Maak voorwerpen die je vaak aanraakt, zoals deurklinken en kranen, regelmatig schoon.  
  6. Groet elkaar zonder aanraking.  
  7. Ventileer waar mogelijk ruimtes.  
  8. Volg de speciale maatregelen op die bij de werklocatie gelden  

 Voor een instructie voor het goed wassen van je handen verwijzen we je graag naar deinstructiefilm van het RIVM


Interessante links

Voor wie zijn kennis over het Corona virus wil vergoten en testen:

https://www.allyoucanlearn.eu/corona

E-learning: beschermingsmiddelen thuiszorg

Je leert in deze e-learning met filmpjes opgenomen in de thuiszorg, wanneer je een mondneusmasker, schort (met of zonder lange mouwen) en handschoenen moet gebruiken, en waarom dat zo is. 

Let op: deze e-learning is eigenlijk voor beschermingsmiddelen bij BRMO (resistente bacteriën). Resistente bacteriën verspreiden zich net als het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht vanuit de luchtwegen, neus en keel. Je gebruikt dezelfde beschermingsmiddelen. Bij corona moet je wel als aanvulling een spatbril gebruiken. Bij corona kan er namelijk overdracht plaatsvinden via het slijmvlies van de ogen. Na elke cliënt moet je de spatbril desinfecteren met alcohol 70%. 

Gratis e-learning: persoonlijke beschermingsmiddelen in de thuiszorg (BRMO)

Hoe zet ik veilig een mondkapje op en af?

Zie onderstaande mail over hoe zet ik veilig een mondkapje op en af: 

https://www.youtube.com/watch?v=CU6UQwpGQVg

Informatie geldend voor al het zorgpersoneel:

Tijdens de persconferentie van het kabinet is gezegd dat als een familielid ziek is, het hele gezin thuis moet blijven. Dit geldt alleen niet voor zorgpersoneel.

 

Wanneer moet je thuisblijven?

Bij verkoudheid EN/OF hoesten EN koorts.

Bij koorts >38 graden.

Alleen verkoudheid EN/OF hoesten is meestal geen reden om thuis te blijven.

 

Wanneer kun je weer aan het werk:

Als je bovengenoemde klachten hebt, moet je thuisblijven tot je één dag niet meer hoest en geen koorts hebt.

Als familieleden nog klachten hebben, mag je wel gaan werken als je zelf één dag niet meer hoest en geen koorts hebt. 

 

(medewerkers in de risicogroep zijn een uitzondering, dit moet wel aangetoond worden d.m.v. een brief van je arts/dokter) 


Aangezien PGVZ in diverse disciplines actief is, hebben wij verschillende pagina's aangemaakt voor onze collega's met extra info en meest gestelde vragen over het coronavirus.


Meest gestelde vragen

Omdat het coronavirus zich snel verspreidt, komt het voor iedereen ineens heel dichtbij. Dit roept veel vragen op. Je vindt hier antwoorden op veel gestelde vragen. De bron is het RIVM.

 

1. Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je het coronavirus krijgt?

Het belangrijkste is afstand houden en handhygiëne. Daarnaast speelt net als bij gewone griep ook je eigen immuunsysteem een rol. Zorg dat die in topconditie is! Dus: veel groente en fruit eten, gezond bewegen, lekker buiten in de zon. Zorg ook dat je voldoende slaapt, en zorg voor rust, regelmaat en ontspanning. En heel belangrijk: als je patiënten met (verdenking van) corona moet verzorgen, gebruik dan de beschermende kleding strict volgens de voorschriften.  

 

2. Is het coronavirus alleen gevaarlijk voor ouderen?

Nee. Iedereen kan ziek worden van het coronavirus. Ook de ernstige vorm van corona, met longontsteking en ziekenhuisopname, is bij alle leeftijden voorgekomen. Van de mensen die in Nederland met een corona besmetting in het ziekenhuis zijn opgenomen is 17 procent onder de 55 jaar. De kans op overlijden is wel veel minder groot als je jonger bent. In Nederland is 90 procent van de mensen die overleden boven de 70 jaar (en twee derde mannen, een derde vrouwen). Dit zijn cijfers tot en met 23 maart.

Bij 5 procent van de mensen die zijn overleden aan het coronavirus was er géén sprake van een onderliggende aandoening. Bij ruim 40 procent van de overleden personen is dit onbekend.

Het RIVM heeft op 23 maart voor het eerst de leeftijdscategorieën bekend gemaakt bij de ziekenhuisopnames en sterfgevallen vanwege corona.  (bron: website van NOS)

 

3. Hoe groot is de kans dat iemand een ernstige vorm krijgt van het coronavirus?

Thuisarts.nl schrijft dat van de 100 mensen die het coronavirus hebben:

ongeveer 81 mensen een beetje ziek worden 

ongeveer 14 mensen erg ziek worden

5 mensen overlijden.

De meeste mensen (8 op de 10) hebben milde klachten die één tot vijf dagen duren: verkoudheidsklachten zoals een droge hoest, zere keel en koorts, gevolgd door moeheid en spierpijn. Ook hoofdpijn, misselijkheid en diarree komt soms voor.

Een deel van de mensen (2 op de 10) krijgen ergere klachten: zware longontsteking en benauwdheid. Longontsteking treedt meestal op 6 dagen na de eerste klachten. Bij ongeveer een kwart van hen wordt de toestand kritiek en zij moeten op de intensive care behandeld worden. Patiënten liggen ongeveer 3 weken aan de beademing. 

 

4. Kan ik als zorgmedewerker met een chronische aandoening aan het werk blijven?

Formeel zijn deze medewerkers niet ‘ziek’. Gezien de gezondheidsrisico’s die zij lopen is het advies dat de zorgmedewerker in gesprek gaat met de werkgever om samen te kijken wat er wel mogelijk is, bijvoorbeeld op een andere plek in de organisatie of vanuit huis. Dat is ook het algemene advies van de GGD: risico’s moeten vermeden worden. 

Lees wat kwetsbare zorgmedewerkers het beste kunnen doen op de website van ActiZ (www.actiz.nl)

 

5. Wat is groepsimmuniteit? 

Wie het coronavirus heeft gehad, is daarna meestal immuun voor dit virus. Dat betekent dat deze persoon niet meer ziek kan worden van dit virus. Hoe meer mensen immuun, hoe minder het virus kans heeft om zich te verspreiden. Daarmee wordt de kans ook kleiner dat het virus kwetsbare personen bereikt. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om kwetsbare personen. Het is overigens nog niet duidelijk hoe lang de immuniteit van mensen die het coronavirus gehad hebben in stand blijft. Mogelijk kan je het toch na een jaar opnieuw krijgen. 

 

6. Wanneer en hoe lang is iemand besmettelijk? 

Het coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. ‘Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een zeer beperkte rol te spelen’, schrijft het RIVM. Maar let op: er staat hier niet dat het geen enkele rol speelt. Het virus gaat van de een naar de ander door te hoesten of te niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden.
In de eerste 8 dagen van de klachten lijken mensen het meest besmettelijk. Als je weer beter bent en als je 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, dan kun je anderen niet meer besmetten. 

 

7. Hoe lang duurt het na een besmetting totdat je ziek wordt? 

De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Bij het nieuwe coronavirus varieert de incubatietijd van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid gebruikt het RIVM 14 dagen. 


Ingestuurd

Namens de fractie van CDA Zwolle, bedankt!

De fractie van de CDA in Zwolle heeft een brief gestuurd naar PGVZ om alle zorgverleners van de gemeente Zwolle te bedanken. De brief lees je hier.


Videoboodschap van Burgermeester Ton Heerts Apeldoorn