PGVZ & het coronavirus

Wij als zorgorganisatie hebben niet overal zicht op, een oplossing voor elke situatie of een antwoord op elke vraag. Het is een nieuwe, zich ontwikkelende situatie waar we ons in bevinden. We maken een inschatting van de te nemen maatregelen. Wanneer u vragen heeft, neem gerust contact met ons op. Dat kan via het telefoonnummer 038 3331794 of mailen naar corona@pgvz.nl (door de drukte en het thuiswerken van medewerkers kan het zijn dat wij lastiger bereikbaar zijn).  


Actuele informatie over het corona virus vind je op de website van het RIVM:

Algemeen:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Voor zorgverleners:
https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/informatie-voor-professionals

 

PGVZ is aangesloten bij Actiz: Branchevereniging van zorgorganisaties.

Actiz houdt de actualiteit rondom ook corona scherp in de gaten, hieronder vind je de laatste updates: 

https://www.actiz.nl/corona  De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Welke belangrijke hygiënemaatregelen moet ik in acht nemen?
Houd te allen tijde 1,5 meter afstand tussen jou en je cliënt.  Het is daarnaast altijd erg belangrijk om te zorgen voor een goede persoonlijke hygiëne. In de situatie waar we nu in zitten, is dit des te belangrijker. Hieronder lees je welke maatregelen je zelf kunt toepassen:  

 1.  Was regelmatig je handen met water en zeep.  
 2. Houd een papieren zakdoek voor je mond als je niest of hoest, en gooi deze daarna weg in de afvalemmer. Was na het hoesten of niezen je handen. Een alternatief is om in je elleboog te hoesten of te niezen.  
 3. Voor het drogen van handen zijn een stuk keukenrol, een schoon papieren handdoekje, warme lucht of een handdoekrol geschikt. Het is belangrijk dat materialen om handen aan te drogen slechts eenmalig gebruikt worden.  
 4. Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.  
 5. Maak voorwerpen die je vaak aanraakt, zoals deurklinken en kranen, regelmatig schoon.  
 6. Groet elkaar zonder aanraking.  
 7. Ventileer waar mogelijk ruimtes.  
 8. Volg de speciale maatregelen op die bij de werklocatie gelden  

 Voor een instructie voor het goed wassen van je handen verwijzen we je graag naar de instructiefilm van het RIVM

Informatie geldend voor al het zorgpersoneel:

Tijdens de persconferentie van het kabinet is gezegd dat als een familielid ziek is, het hele gezin thuis moet blijven. Dit geldt alleen niet voor zorgpersoneel.

 

Wanneer moet je thuisblijven?

Bij verkoudheid EN/OF hoesten EN koorts.

Bij koorts >38 graden.

Alleen verkoudheid EN/OF hoesten is meestal geen reden om thuis te blijven.

 

Wanneer kun je weer aan het werk:

Als je bovengenoemde klachten hebt, moet je thuisblijven tot je één dag niet meer hoest en geen koorts hebt.

Als familieleden nog klachten hebben, mag je wel gaan werken als je zelf één dag niet meer hoest en geen koorts hebt. 

 

(medewerkers in de risicogroep zijn een uitzondering, dit moet wel aangetoond worden d.m.v. een brief van je arts/dokter) 


Aangezien PGVZ in verschillende disciplines actief is, hebben wij verschillende pagina's aangemaakt voor onze collega's met extra info en meest gestelde vragen over het coronavirus.


Meest gestelde vragen

Omdat het coronavirus zich snel verspreidt, komt het voor iedereen ineens heel dichtbij. Dit roept veel vragen op. Je vindt hier antwoorden op veel gestelde vragen. De bron is het RIVM.

1. Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je het coronavirus krijgt?

Het belangrijkste is afstand houden en handhygiëne. Daarnaast speelt net als bij gewone griep ook je eigen immuunsysteem een rol. Zorg dat die in topconditie is! Dus: veel groente en fruit eten, gezond bewegen, lekker buiten in de zon. Zorg ook dat je voldoende slaapt, en zorg voor rust, regelmaat en ontspanning. En heel belangrijk: als je patiënten met (verdenking van) corona moet verzorgen, gebruik dan de beschermende kleding strict volgens de voorschriften.  

2. Is het coronavirus alleen gevaarlijk voor ouderen?

Nee. Iedereen kan ziek worden van het coronavirus. Ook de ernstige vorm van corona, met longontsteking en ziekenhuisopname, is bij alle leeftijden voorgekomen. Van de mensen die in Nederland met een corona besmetting in het ziekenhuis zijn opgenomen is 17 procent onder de 55 jaar. De kans op overlijden is wel veel minder groot als je jonger bent. In Nederland is 90 procent van de mensen die overleden boven de 70 jaar (en twee derde mannen, een derde vrouwen). Dit zijn cijfers tot en met 23 maart.
Bij 5 procent van de mensen die zijn overleden aan het coronavirus was er géén sprake van een onderliggende aandoening. Bij ruim 40 procent van de overleden personen is dit onbekend.
Het RIVM heeft op 23 maart voor het eerst de leeftijdscategorieën bekend gemaakt bij de ziekenhuisopnames en sterfgevallen vanwege corona.  (bron: website van NOS)

3. Wie loopt er veel risico om erg ziek te worden door het coronavirus? 

Het RIVM noemt de volgende risicogroepen:

 • mensen ouder dan 70 jaar
 • iemand met een longziekte (bijvoorbeeld COPD of astma met elke dag medicijnen)
 • iemand met een chronische hartziekte
 • iemand met een ernstige nierziekte waarvoor bijvoorbeeld dialyse nodig is
 • iemand met diabetes
 • iemand met hiv (dit geldt niet voor iedereen met hiv, vraag dit aan uw eigen arts)
 • iemand met minder afweer, bijvoorbeeld door medicijnen of een ziekte

Lees de volledige lijst op de website van het RIVM

4. Kan ik als zorgmedewerker met een chronische aandoening aan het werk blijven?

Formeel zijn deze medewerkers niet ‘ziek’. Gezien de gezondheidsrisico’s die zij lopen is het advies dat de zorgmedewerker in gesprek gaat met de werkgever om samen te kijken wat er wel mogelijk is, bijvoorbeeld op een andere plek in de organisatie of vanuit huis. Dat is ook het algemene advies van de GGD: risico’s moeten vermeden worden. 

5. Wat is groepsimmuniteit? 

Wie het coronavirus heeft gehad, is daarna meestal immuun voor dit virus. Dat betekent dat deze persoon niet meer ziek kan worden van dit virus. Hoe meer mensen immuun, hoe minder het virus kans heeft om zich te verspreiden. Daarmee wordt de kans ook kleiner dat het virus kwetsbare personen bereikt. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om kwetsbare personen. Het is overigens nog niet duidelijk hoe lang de immuniteit van mensen die het coronavirus gehad hebben in stand blijft. Mogelijk kan je het toch na een jaar opnieuw krijgen.